Föreläsningar på Landskapsingenjörsdagen
den 7 Februari 2025
09:30-10:30
Martin på Edge föreläser om BlåGrönGråa system i staden
Edge är ett Malmöbaserat företag bestående av en grupp kreativa arkitekter och ingenjörer med olika bakgrund och erfarenhet inom landskap, infrastruktur, vatten och miljö. Deras uppdrag sträcker sig genom hela processen, från utredning
och analys till gestalting, projektering, genomförande och uppföljning.
Edge har också gjort sig kända för att leda kunskapsutvecklingen av det som har kommit att kallas för BGG-system, eller BlåGrönGrå system. BGG-system är ett sätt att kombinera flera nödvändiga funktioner i våra städer och samordna dessa i ett system. Detta gör det möjligt att utnyttja det begränsade utrymmet i staden maximalt samtidigt som nya synergier kan uppstå.
Funktionerna som kombineras i ett BlåGrönGrå system inkluderar dagvattenhantering, den urbana grönstrukturen och de grå funktionerna i form av hårdgjorda ytor.
Martin Brattström, landskapsarkitekt på Edge och utbildad vid Alnarp, kommer att föreläsa om hur BGG-system fungerar och ger exempel från verkligheten.
11:00-12:00
Gunnar Björkman parkchef vid Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Patrik Vilidu parkchef vid Drottningholms Slottsförvaltning kommer att föreläsa om förvaltningen av det kungliga gröna kulturarvet och vilka krav det ställs på att respektera platsens historia och lagrummen att förhålla sig till Statliga byggnadsminnen, Kunglig Nationalstadspark samt världsarvet Drottningholm.
Vilka möjligheter respektive utmaningar som återspeglar sig i förvaltningen, där kulturhistorien är en viktig del men också dagens krav på en miljömässigt hållbar förvaltning.
Att kunna använda sig av nya möjligheter samt arbetsmetoder och lösningar utan för den delen att förvanska det historiska uttrycket. Många av våra parker har gestaltningsmässigt förändrats under historien och kommer sannolikt att fortsätta förändras av vår påverkan vilket även får effekter på livsmiljön för vegetation samt djur och insektsliv.
Hur ska vi bemöta de utmaningar vi står inför med ett ökat besökstryck samt den förandliga miljön utan att de historiska miljöerna skall ta skada.
Gunnar Björkman kommer även berätta om tre parker på Kungliga Djurgården som har restaurerats enligt Djurgårdsmodellen. Djurgårdsmodellen har utvecklats under restaureringen av Rosendals slottspark med en grupp bestående av flera olika kompetenser inom förvaltningen och externa konsulter.
Hoppas vi ses på plats den 7 februari för att få dela med oss med er hur vi jobbar med det kungliga kulturarvet och få en spännande diskussion med er!
Lunchföreläsningar:
12:15-12:30
Camilla från Ahrling och Östinge – Från landskapsingenjör till idag
Camilla berättar om sin resa från starten av sin utbildning till dagens arbete som landskapsingenjör.
12:45-13:00
Hur skapar vi hållbara skogar för framtiden? Hur kan vi skapa mer variation i skogslandskapet med mer hyggesfria metoder och blandskog? Vi behöver bli bättre på klimatanpassning och vara beredda på större omställningar.
Emma Holmström från Institutionen för Sydsvensk Skogsvetenskap på SLU kommer under detta föredrag utforska möjligheterna med hyggesfritt skogsbruk och variationsrikt skogsbruk, med insikter från forskning och praktiska försök. Låt dig inspireras och utmanas i tanken om hur vi kan bruka skogen för framtiden.
13:30-14:30
Nellie och Stina från ekologigruppen
föreläser om hur man kombinerar god gestaltning och upplevelsevärden med viktiga ekosystemtjänster.
Ekologigruppen – Experter på samspelet mellan naturen och människan! Ekologigruppen erbjuder en stor bredd av konsulttjänster inom samhällsbyggnad och har i över 35 år arbetat tvärvetenskapligt med att skapa myllrande städer och livsmiljöer för människor och andra djur. Ekologigruppens team av konsulter består bland annat av biologer, landskapsarkitekter och samhällsplanerare, alla med olika expertis men med samma stora engagemang kring hållbar samhällsutveckling. I dagsläget finns kontor i Stockholm, Uppsala och Lund men Ekologigruppens konsulttjänster erbjuds över hela landet till både offentlig och privat sektor.
Nellie Linander är ekolog och arbetar med artinventeringar, ekosystemtjänstanalyser och naturguidningar. Hon brinner för naturpedagogik och mer biologisk mångfald i urbana miljöer.
Stina Linder är landskapsarkitekt med lång erfarenhet av utvecklingsprojekt i stads- och naturmiljöer. Som specialist inom gestaltning av naturbaserade lösningar och livsmiljöer för biologisk mångfald jobbar hon för att kombinera god gestaltning och upplevelsevärden med viktiga ekosystemtjänster.
14:45-15:15
Föreläsning från Naturvetarna